top of page
GYIK.png
 • MIT JELENT A “KÉK” A KÉKÉLETMÓDBAN?
  A KÉK szín egy tudati minőséget jelent, illetve a felső három csakrának (a torok-, a harmadik szem és a koronacsakra) színei, kéktől az ibolyáig. Kék Buddha, vagy Imhotep kék “láthatatlanná tevő” sipkája is ezt jelképezi, vagy Mária kék palástja, vagy a tenger, és az ég végtelenje. Életutunk, az egyre tudatosabb létezésről és az örök emlékeink felszabadításáról szól, ezt jelképezi a földbolygón a “kékülés”, ami a földi szférában egy tiszta szeretetteljes, alázatos, minden élőt egyformán tisztelő működést jelent, aminek a gyakrolati útjait próbálom bemutatni a lehetséges csatornákon, miközben én is tanulom és nap mint nap gyarkorlom, és járom ezt az utat. https://www.youtube.com/watch?v=59HQWG8i4WY&t=3080s
 • VESZÉLYES A HIDEGVIZES MERÜLÉS?
  Ha jól felkészülsz és ismered az egészségi állapotod, alázatosan gyakorolsz, és nem “tolod túl”, akkor ez egy biztonságos terápiás eszköz. Itt is, mint mindenben a mértékletesség és a lépcsőzetes haladás a kulcs. Lehetnek hirtelen fellépő rosszullétek, vagy extrém esetekben megterhelő lehet a szívednek, de ezért egyeztetünk mindig előtte, és ezért is kell kitöltened egy kérdőívet, mielőtt részt veszel nálam egy ilyen foglalkozáson.
 • MIRE JÓ A HIDEGVIZES MERÜLÉS, ÉS HOL SZOKTAD CSINÁLNI/TARTANI?"
  Elsősorban forrásvízben szoktam merülni az erdőben (a kiscsoportokat is ide viszem), ami olyan 6-7 fokos, télen 3-4 fokra is lehül. Ezt lehet a kádban is otthon, jéggel telepakolva. Ehhez tartozik egy speciális légzéstechnika, ami felpezsdíti a vérben az oxigén mennyiségét. Nem elég csak nagyokat lélegezni és sok oxigént bejuttatni a szervezetbe, hanem azt hasznosítani is tudni kell, amit gyakorlással, és kumbhaka légzésvisszatartással lehet fejleszteni. Mélyen leragadt emlékek törnek a felszínre, amiket fel tudsz dolgozni, és el tudod engedni. A hidegben megtalálhatod azt a belső csendet, amit érdemes megtapasztalni.
 • MI TÖRTÉNIK, HA LEMONDOM A TÁBORT?"
  Személyes okokból eredő lemondásnál a befizetett előleget legkésőbb indulás előtt 30 nappal tudom visszatéríteni. Indulás előtt 30 napon belül az előleget nem tudom visszatéríteni. Ha teljes összeget fizettél be, akkor az indulás előtt legkésőbb a 15. napig tudom visszaadni az előlegen felül befizetett összeget. A hely átruházható bárkire, ha küldesz helyetted valaki mást. Rendkívüli esetben (súlyos betegség, váratlan, nehéz szituációk, családi tragédia stb.) megegyezés alapján vállalom a pénzvisszatérítést akár pár nappal az utazás előtt is. KÜLFÖLDI TÁBOROKNÁL Világégés esetén, ha bezárnak az országok, mert manapság ugye bármi megtörténhet, az természetesen egy másik helyzet, és akkor a protokoll a következő: Hogy megértsétek, nekünk is vannak fix költségeink, mint például a szállás előleg, amit jó esetben, ha ilyen történne, és a szállásadó úgy dönt, akkor visszakapjuk, de erre nekünk nincs ráhatásunk, mindemellett hogy senki se károsuljon, bevetjük az összes diplomáciai képességünket. Magyarul, ha ilyen történne, abban az esetben, csak a fix költségeket vonjuk le, és azon felül, az előleget is, és a fennmaradó részt is visszautaljuk Nektek (miután levontuk a kötelező kiadásokat), mert természetesen olyan utazásért mi sem szeretnénk, hogy fizessetek, ami nem valósult meg, de sajnos a mai időkben, ebben mindannyiunkak van némi kockázat, amit minden erőnkkel megpróbálunk minimalizálni. Megértéseteket, és bizalmatokat köszönjük! A MAGYAR TÁBOR “hullám biztos”, magyarul, ha újra olyan intézkedéseket hoznak, mint 2020-ban, akkor is megtartjuk, hiszen a szállásadó nem vendéglátóipari egység, csupán egy bérelhető vendégház, így csak nagy családként együtt töltünk egy hétvégét.
 • MIÉRT NINCS HÚS A TÁBOROKBAN?
  Mert a hús energiája nehezebb és az elvonulások ideje alatt, még, ha fogyasztasz is a hétköznapokban, akkor is érdemes hagynod pár nap tisztulást, és méregtelenítést a szervezetednek, nem beszélve arról, hogy így könnyeben fognak menni a meditációk, a koncentrációk is.
 • MILYEN FILOZÓFIAI HÁTTERE VAN A TÁBOROKNAK? EZ VALAMI VALLÁSI SZEKTA?
  Nem :), nem szekta, és főként nem valllási alapokra rendeződő közösség. Természetesen van egy tapasztalatom, amit próbálok átadni a táborok és szolgáltatások keretein belül. Nagy hatással voltak rám pl. Golenya Ágnes könyvei és tanításai, (Aranyasszony trilógia, Kék Vér trilógia), és még pár ember, akiktől nagyon sookat tanultam. Mindemellett az ember organikusan fejlődik vagy nevezzük inkább úgy, hogy “tágul”, és egyre többet képes “befogni” az antennávial, ezért a vallások jó irányadók lehetnek, de az idővel csak nehezék lesz, még ha kezdetben tudott is tiszta erkölcsi alapokat adni. Ugyanúgy van ez, mint a szülő-gyermek kapcsolatnál: A szülő megpróbálja tudásához mérten, a legtöbbet átadni a gyermekének, adni egy alapot, de elérkezik az idő, amikor a “fiókának” ki kell ugrani a fészekből, és megtanulnia egyedül is szárnyalnia.
 • MI AZ A TNT?
  Változott valamit az életed mióta teljes értékű növényi alapú táplálkozást folytatsz? Mind fizikai, mind lelki és mentális szinten volt változás az életemben. Fizikai szinten: sokan esnek abba hibába, hogy azt hiszik, ha szimplán kihagyják az állati termékeket, akkor automatikusan egészségesebbek is lesznek. Ez nem teljesen igaz. Ennek van alapja viszont, még így is belefuthatunk nagy csapdákba, ehetsz például egész nap chips-et, cukros, zsíros junk foodot, ihatod a kólát, cigizhetsz, és berughatsz minden este, és még mindig vegán vagy. Nyilván a Teljes Értékű Növényi Alapú Táplálkozás (TNT) másról szól. Részemről végig próbáltam az összes fontos, vagy ismert táplálkozási irányzatot: 80/10/10, átmeneti böjt, ketogenetikus diéta, alacsony szénhidráttól, a napi 15 banánig mindent. Közel egy éve értem el arra az állomásra, ami eddig a legjobb és a legtöbb fejlődést is hozta az elmúlt 8 év alatt. Az utóbbi két hónapban tudtam szuperül izmot építeni és a makacs zsírokból leadni, hatalmas energia tartalékaim vannak (mind szellemi, mind fizikiai, azaz a sport terén). Ehhez meg kellett tapasztalnom a korábbi extrém változatokat is, amikor nagyon vékony voltam, gyenge és enervált. A TNT az 100% vegán? Nem törvényszerűen, de növényi alapú, ami azt jelenti, hogy nagyrészt, minimum 80-85%-ban növényi, és azon belül, ha lehet, feldolgozás mentesen táplálkozunk. 5 évig voltam 100%-osan vegán, vizen pároltam, és nem engedtem be semmilyen állati terméket, azóta azonban megértettem, hogy nem az a lényeg, hogy valamit milyen bélyeggel illetünk, hanem az étel minősége, energiája és származása. Én például nagyon szeretem a ghee-t, ami az indiai Ayurvédikus tudományokban szinte gyógyszerként tartanak számon, és ebben az esetben számomra az a fontos, hogy tudjam, olyan helyről származik, ahol tisztelettel, hagyományos indiai módszerekkel tartják a teheneket. Ha az ember szeretne tojást enni, persze mértékkel, akkor olyan helyről szerezze be, ahol nem vágják le a tyúkokat, és nem tömik őket a termelékenység fokozása érdekében. Holisztikusan együtt élni a természettel, hogy adok is, kapok is, és ha szeretetből törődök vele, akkor nem tartom ördögtől valónak egy-két állati élelmiszert, mint pl.: méz, ghee, tojás, minimális tehén-, vagy kecskesajt. Hangsúlyozom, nem korlátlan mennyiségben, és ha lehet, legyen kapcsolatunk a hellyel, ahonnan azok származnak.
 • MIÓTA NEM ESZEL HÚST? MIÉRT? MIT TAPASZTALTÁL MIÓTA ELHAGYTAD?
  Sokkal erősebb és energikusabb vagyok, nagyobb a teljesítőképességem, szellemileg nem vagyok annyira elnyomva, de a legfontosabb szó az ÉBERSÉG. Éberebb vagyok. Az emberben, amikor tudattalanul eszi a húst, valahol mélyen van benne egy fájdalom, vagy lelkiismeretfurdalás. Mondom, ez sokszor nem tudatos, de érzi, hogy valahol nem helyes. Mellesleg ezt quantumfizikai szinten is bizonyítani lehet, hiszen az állat emlékezősejtjeiben benne marad a halálfélelem információja és ezt magunkba integráljuk. Nem is beszélve az antibiotikumokról, növekedési hormonokról, génkezelt szójáról, amivel etetik őket, és a húsukban található számunkra mérgező és karcinogén, rákkeltő fehérjékről (WorldHealthOrganistion –WHO- 800 független tanulmánya bizonyítja, és már hivatalos tény. Film: What The Health (Mi a fene az egészség) A hús, az bármennyire is szépítjük, és próbáljuk átprogramozni szalámira, Big Mac-re, vagy párizsira, a nyers igazság, hogy halott rothadó tetemek, amik az emésztőcsatornánkba jutva is tovább rohad, és tele lesz férgekkel. Aki esetleg esik húst, az sokszor ezen megbotránkozik, pedig tényleg nem a megosztás a célom, csupán a lecsupaszított tények bemutatása, ítélkezés nélkül, hiszen én is több mint két évtizedig fogyasztottam húst, és nem szerettem a szélsőséges, sőt agresszív megnyilvánulásokat, még ha “jó” szándék is vezérli (mint pl. az állatok védelme). Megérteni megtudom, de képviselni ezt a fajta kommunikációt nem. Viszont az tény, hogy halott tetemet eszünk, ettünk, ami leterheli az emésztőrendszerünk, nem olyan a fogunk, nem olyan a bélcsatornánk, egyáltalán nem vagyunk mindenevők, sem ragadozók. Forrás: https://healthytasteoflife.com/ Ha folyton feldolgozott, halott ételeket fogyasztunk (ide sorolom a növényi feldolgozott ételeket is, amiben már semmi életenergia nem található, vagy csak csekély) szépen lassan, azzá leszünk, amit eszünk...egy halott test, vagy a mai kapitalista megfogalmazásban, egy halott termék. Persze a halott termék vagy fogyasztó nem jó, ezért szét kell gyógyszerezni, és félholt állapotban tartani, így fogyasztó marad, de ahhoz gyenge, hogy öntudatra ébredjen, és így fenn tartja a jelenlegi széthulló világgazdaságot, ami a természet kizsákmányolására lett felépítve, és saját vágyaink csapdájába estünk bele. Ki van ez találva kérem szépen :) Nézzük meg nyugodtan a rák és a keringési, szív- és érrendszeri betegségek statisztikáit. Hiába tolják az arcunkba a jelenlegi mumust, akármilyen vírus formájában, eltörpül a halálozások száma a világ legnagyobb járványával szemben, ami a nyugati világ életmódja… Szomorú, hogy már a keleti sem jelenti az egészséget, mert ez a fertőzés pár évtizede oda is bejutott, és a nyugati megnevezés nem állja meg a helyét, már inkább globálisnak kell hívni. Visszatérve, lelki oldalról közelítve, energetikailag a hús az egyik legnehezebb minőségű étel. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz tőle egy bizonyos rezgésszint fölé emelkedni, és kihatással lesz a gondolataidra és a tudatosságodra is. Mióta elhagytam, sokkal jobban kezelem a stresszt és mérhetetlenül nyugodtabb vagyok.
 • MI HOZOTT EGY EKKORA ÉLETMÓDBELI VÁLTOZÁST AZ ÉLETEDBEN?
  10 éve Ausztriában dolgoztam a vendéglátásban a színészet után, és eközben gondolkodtam el azon, hogy miért is kell nekem húst enni, amikor utána órákig kajakómában kóválygok. Ott próbáltam ki először az úgynevezett harcosok étrendjét, ami manapság úgy ismerős, hogy átmeneti böjtölés. Először akkor iktattam ki a húst az életemből, és csak a köreteket és a salátákat ettem meg. Azt vettem észre, hogy sokkal energikusabb vagyok, és a munka is jobban ment. Amikor hazaértem és édesanyám elém tette a kedvenc rántotthúsomat csirkemellből, az első falat után azt vettem észre, hogy valami baj van vele. Édesanyámnak hiába mondtam, hogy szerintem romlott, ő nem érezte hogy bármi gond lenne. Véleményem szerint az ezt megelőző két hónap húsmentes időszaka kitisztította a szervezetemet, és az egyszerűen már úgy döntött, hogy nem kér a húsból. Én ezt úgy fogalmaznám, bekapcsolt egy ”finomabb” érzékelés. 4-5 évig vegetáriánus voltam, sokat sportoltam mellette, elvégeztem a sportedzői iskolát, és el is kezdtem ezzel foglalkozni, a videóvágás mellett. 2014-ben újra Ausztriában voltam, a Wörthi tónál, amikor épp egy mezőn sétáltam mezítláb, eső után, átszellemülten és megláttam egy tehéncsordát. Egyedül voltak, csak a villanypásztor vigyázott rájuk. Gondoltam közelebb merészkedek, hiszen nem hallottam még a hírekben, hogy valakit tehenek támadtak volna meg :D. Odamentem, ők is felfigyeltek rám, szemeztünk vagy 10 percig mire ők is közelebb merészkedtek. Kitéptem, s tartottam nekik egy fűcsomót, és 10 perc vacilálás után elfogadták. Volt egy pillanat, amikor az egyik tehénnel egymás szemébe néztünk és engem elkapott egy mérhetetlen fájdalom érzete. Átéltem egyfajta kollektív információs ”csomagot”, mintha tükröt tartottak volna elém, hogy mit művelünk mi emberek a világgal, főként az állatokkal, és ezáltal, az egészségünkkel is. Amikor belenézel egy állat szemébe, az egy tükör, mivel bennük végtelen az alázat és a tisztelet, így meglátod saját mag-od. Vegetáriánusként azt hittem, hogy én mennyire egészséges és morálisan megfoghatatlan vagyok, és rájöttem, hogy nem. Utána jött egy film, ami pedig végképp mindent megváltoztatott, ez pedig Gary Yourofsky Legjobb beszéde volt. Onnantól kezdve vegán voltam 5 évig, majd finomodott ez is, inkább holisztikusan kezdtem együtt élni a természettel, hogy adok is, kapok is, és ha szeretetből törődök vele, akkor nem tartom ördögtől valónak egy-két állati élelmiszert, mint pl.: méz, ghee, tojás, minimális tehén-, vagy kecskesajt. De hangsúlyozom, nem korlátlan mennyiségben, és ha lehet, legyen kapcsolatunk a hellyel, ahonnan azok származnak. Lényegében manapság 90%-95%-ban táplálkozom növényi alapúan, csak gheet fogyasztok rendszeresen, és párhavonta egy kis tojásfehérjéből bundáskenyeret, és néha kecskesajtot, olyan helyekről, ahol tudom, nem ölik le az állatokat, és szeretik őket. 2012-ben érkezett az életembe Orion, a belga juhászkutyám, hiperintelligens. Aki került már mélyebb kapcsolatba egy állattal, az érti igazán, hogy ők is mennyire mélyen érző élőlények. Az ember pedig szelektál közöttük, hogy valamelyiket házi kedvencnek tartja, valamelyiket pedig nyugodtan lehet irtani, és tartani, hogy mi éljünk, vagy inkább haldokoljunk, mert a hús nem egészséges. Logikailag is értelmetlen a nagyipari állattartás a levágás vonatkozásában, mert rengeteg vizet, takarmányt, és energiát használ el a húsnak a megtermelése, erről itt egy videó, amit szinkronizáltam, és magyarosítottam. MEGNÉZEM
 • TUDSZ EGY KÖRÜBELÜLI NAPI ÉTRENDET MONDANI?
  Attól függ milyen élethelyzetben vagyok. Ha az autofágiára koncentrálok MEGNÉZEM akkor reggel az első dolgom meginni egy fél–egy liter citromos forrásvizet Herbaferm cseppekkel MEGNÉZEM, majd nem eszem napközben semmi szilárdat, és csak este van egy TNT főétkezésem, kb egy 2 órás idősávban (ha lehetséges, akkor minden organikus minőség, főként hüvelyesek, kuszkusz, fekete rizs, valamilyen keresztesvirágúval, némi napraforgómaggal, vagy tökmaggal, majd nasinak török-, vagy egyszerű bio 100% mogyoróvajas szendvics, cukormentes lekvárral), így 22 órát böjtölök. Egész nap folyadékokat, gyógyteákat, forrásvizet iszom és 2 órában táplálkozom. Ezt inkább tavasszal, és nyáron követem. Hidegebb hónapokban némileg átalakul az étrend és a beosztás, akkor hasonlít a legjobban a hivatalos Harcosok Étrendjéhez: Reggel mindig az első dolgom meginni egy fél–egy liter citromos forrásvizet Herbaferm cseppekkel MEGNÉZEM. Utána megiszom a kedvenc matcha lattémat, amiben bio, japán zöld matcha van, maca, bio szója vagy barista zabtej cukor nélkül, vaniliával, és/vagy bio Ceylon fahéjjal ízesítve. Ezt iszom kávé helyett (régen nagy kávés voltam, de leszoktam... mert már kiszáradt mindenem, amikor ittam :) ). A reggeli edzés után iszok egy fehérje shake-et, amiben van kék áfonya, banán, datolya és a fehérje. Pár órára rá, iszok egy nagy smoothie-t, amiben van 3-4 banán, lenmag, datolya, mogyoróvaj, 100% natúr, csíráztatott, organikus barnarizs fehérje, zöldlevelesek (spenót, ruccola, római saláta stb.). Lehet már sokféle növényi fehérje közül válogatni, ha sportolunk, például zöldborsófehérje, kendermagfehérje stb., a lényeg, hogy olyat keressünk, amiben megtalálható az összes komplex esszenciális fehérje fajta, és a hozzátartozó lebontó enzimek, pre-, és probiotikumok. Ha tömeget növelek, így 2 óra körül bejön egy étkezés, ami street food helyem emlékére a szellemben még köztünk élő Vegan Tigris alapjaira fogyasztok el: fekete bab vagy köles és fehér bab mixből egy tortilla, tele friss nyers zöldséggel. Ez egy remek komplex fehérje és szénhidrát forrás is, mivel teljes kiőrlésű a tortilla tekercs vagy a buci (ha hamburgerre vágyok), amit saját recept alapján csinálok. Valamikor csak a bab pogácsát eszem salátával, ha aznap nem kell sok szénidrát. 5-6 körül eszek egy korai vacsorát, ami ugyanez, vagy a kedvenc kuszkuszos, tofus/tempeh-s vacsorám. Néha apróbb változtatásokkal (szejtán, vagy lencse stb.),vagy egy tál étel, amit serpenyőben csinálok. Egy gyönyörű színes, párolt zöldséges, hüvelyes vagy csicseriborsós mixet, magokkal, nyers zöldekkel. Végül még egy nasi shake vagy fagyi desszertnek, vagy a fentebb említett mogyoróvajas szendvics. Két edzésem van egy nap. Az egyik nyújtósabb, átszellemültebb pl. jóga, a másik keményebb street workout, ami számomra meghozza a mozgásban is a harmóniát. Így összesen kb. 2500 – 2700 kalóriát viszek be egy nap. Ennek durván 65%-a komplex szénhidrát, kb. 25%-a fehérje, a maradék, kb. 10% pedig naturális zsír, és/vagy ghee. Van egy nagyon jó program, a Cronometer, ott az első héten érdemes követni, hogy mennyit viszünk be kalóriából. Utána viszont el kell engedni az egészet, nem kell betegesen számolni, van aki rákattan, és nem ez a lényeg, hanem a minőség és hogy növényi. MEGNÉZEM Nem csak a kalória mennyisége a fontos, hanem, hogy abból mennyi hasznosul. Mióta példul szedem a Herbaferm cseppeket, azt vettem észre, hogy kevesebbel is beérem, és ugyanígy képes vagyok izmokat fejleszteni. Ez a felszívódás és a mikrobiom egészséges működésének köszönhető. Zárásként fontos, hogy lefekvés előtt legalább másfél-két órával fejezzük be az esti táplálkozást, de tapasztaltom szerint inkább legalább 3 órával. Bővebben, személyre szabott tanácsadásért, nézzetek körül a szolgáltatások menüpontban, ha tetszik az általam közvetített életmód, keress, írj bátran. MEGNÉZEM
bottom of page